Wszystko o kompostowaniu

Kompost jest tanim i ekologicznym nawozem, możliwym do uzyskania w niemal każdym ogrodzie. Zawiera niezbędne i łatwo przyswajalne przez rośliny składniki.
Oprócz funkcji odżywczej, umożliwia poprawę struktury ziemi poprzez zwiększenie zarówno jej chłonności, jak i napowietrzenia. Co ważne, niezależnie od zastosowanej dawki , kompost nie ma szkodliwego wpływu na rośliny, co może przydarzyć się przy nadmiarze nawozów mineralnych.

  • • Gotowy kompost jest ciemny, kruchy i ma słodkawy zapach.
  • • Kompost powinien się wytwarzać w ogrodach, które mają część rekreacyjną i warzywną- czyli tam, gdzie jest na niego zapotrzebowanie! Rośliny wyłącznie ozdobne nie potrzebują tyle kompostu co warzywa, czy krzewy owocowe.
  • • Dobrze zrobiony, zróżnicowany kompost jest lepszy od obornika.
  • • Miejsce na kompostownik powinno znajdować się w cienistym, osłoniętym miejscu ogrodu, najlepiej oddzielone krzewami od części wypoczynkowej. /li>
  • • Kompostownik trzeba na dole zabezpieczyć siatką, aby uniemożliwić dostanie się do niego kreta poszukującego dżdżownic.
  • • W przypadku kompostownika wykonanego z desek, dobrze jest wybrać miejsce z nieprzepuszczalną glebą, aby deszcz nie wymywał substancji organicznych, a także zapewnić dopływ powietrza do dna kompostownika.
  • • Jeśli mamy na to miejsce, musimy mieszać części roślinne z glebą (przekładać warstwy gleby). Dopiero wówczas powstaje dobra ziemia. Używając wyłącznie samych szczątków roślin powstanie próchnica.
  • • Najszybciej dojdziemy do uzyskania dobrej ziemi kompostowej, jeśli będziemy ją często przerabiać (napowietrzanie) i nawadniać.
  • • W przypadku gotowego, zamkniętego kompostownika z marketu konieczne jest dodanie szczepów bakterii, które przyspieszą proces kompostowania.
  • • Najlepszym rozwiązaniem na dno kompostownika są gałęzie, które następnie przysypuje się torfem lub lekką ziemią. Dopiero na nich można umieszczać produkty pochodzenia organicznego (z pominięciem mięsa, ryb, odchodów psów i kotów, a także materiałów trudno rozkładających się).
  • • Kompost stosować można przez cały sezon wegetacyjny roślin, jako nawóz i do ściółkowania.